ПАМ'ЯТКА "Безпечні канікули"

Безпечні канікули. Правила поведінки, якими нехтувати не можна.

З настанням літніх канікул та за умов послаблення карантину з’явилася низка загроз, яких потрібно навчитися уникати та попереджати

Правила поведінки для школярів під час канікул варто знати насамперед батькам, бабусям-дідусям та опікунам. Розуміти небезпеки варто й іншим дорослим, аби дітлахи не наражали себе на неприємності та не створювали проблем дорослим.

Правила поведінки для школярів насамперед варто знати батькам. Для тих, хто працює влітку, треба впродовж дня тримати зв'язок з дітьми, які залишилися дома. Зараз це не так вже й важко, адже у всіх є телефони, а для надійності ще й відеозв'язок чи фото можна використовувати. Якщо діти достатньо дорослі та мають змогу гуляти на природі, треба цікавитися куди саме йде дитина та лімітувати час її перебування задля її ж безпеки. Також варто попросити номера телефонів друзів, з якими школяр виходить на погулянку.

Поясність і ще раз нагадайте правила поведінки на вулиці, перетину дороги, разом з дитиною визначте безпечне місце для катання на самокаті чи велосипеді. Не забудьте й про засоби безпеки, окрім традиційних шоломів та нарукавників, діти мають мати з собою й захисні маски.

Варто нагадувати й про дезинфекцію рук та соціальну дистанцію в період пандемії. Контроль має бути й інших карантинних обмежень, які ще діють.Якщо ж берете дитину з собою на річку (озеро) чи до лісу, дитина має постійно перебувати в полі зору дорослих. Якщо сумніваєтеся, що справитеся або хочете безтурботно відпочити і покладаєтеся на те, що дитина і так добре плаває чи, приміром, знає ліс, або й не раз бувала у визначеному місці, чи хтось допоможе з інших дорослих у скрутну хвилину, тоді краще залиште дитину вдома.Оманлива впевненість лише сприятиме трагічним наслідкам.

Постійно на канікулах нагадувати треба дітям про:

- можливості ураження електрострумом (через цікавість, неуважність або ж необережне поводження з електроприладами чи обірваними електропроводами);

- небезпеку ігор біля водойм та глибоких ємкостей з водою (копанки, криниці, великі резервуари);

- неприпустимість ігор на покинутих недобудовах, кар'єрах, що може призвести до раптового обвалу чи зсуву;

- загрозу невідомих предметів, знайдених на пустках, які можуть бути вибухонебезпечними;

- заборону використання без відома дорослих електро- та механічних приладів, верстатів, агрегатів;

- небезпеку увімкнення без дозволу газових плит та котлів;

- наслідки визирання з відчинених вікон багатоповерхівок, особливо за наявності москітної сітки.

Дитячі ігри, пустощі чи бажання допомогти за відсутності практичних навичок та вмінь можуть призвести до лиха. Окремо обговоріть правила їх поведінки на час відсутності батьків, розкажіть, що потрібно робити у разі, якщо сталася загрозлива ситуація, і залиште номери екстренних телефонів, в тому числі й інших дорослих, яким довіряєте.

Те, що дорослим здається цілком зрозумілим, для дітей потрібно пояснити, інколи кілька разів. Від цього залежатиме їх безпека та спокій рідних.

Кiлькiсть переглядiв: 162

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.